Guide til at vælge de rette vinterdæk
Når temperaturen på de danske veje når under 7 grader, er det tid til at skifte fra sommerdæk til vinterdæk. Det har stor betydning for både din økonomi, vedligehold af din bil og ikke mindst trafiksikkerhed, at du skifter dæk til vinterbrug.
Vinterdæk er udviklet til at yde størst sikkerhed samt forbedre bilens køregenskaber, når der er risiko for is- og sneglatte veje.
Markedet for dæk til vintersæsonen er bredt, og det kan være forvirrende at skulle finde de helt rette udgaver til ens bil. Herunder bliver du guidet de forhold, du skal kende til for at blive sikkert kørende i trafikken i vintersæsonen.
Er det nødvendigt at skifte til vinterdæk?
Hvor sommerdæk er designet til at køre under lune forhold, er vinterdæk specialudviklet til at give stor kontrol over styringen af din bil i kolde forhold med glat underlag. Det anbefales at køre med vinterdæk fra oktober til april.
I Danmark er det ikke påkrævet at køre med hhv. vinter- og sommerdæk. Dog anbefales det fra førende instanser og foreninger på området for trafiksikkerhed, at du kører vil dæk, som er designet til årstiderne.
Der er forskel på vinter- og sommerdæk. Dette hænger sammen med, hvordan du bedst skaber stor sikkerhed og gode køreegenskaber i henhold til hhv. sommer og vinterhalvåret.
Det har stor sikkerhedsmæssigt betydning for dig at efterleve de overordnede anbefalinger om brugen af dæk til sommer og vinterbrug.Derudover vil brugen af vinterdæk have betydning for din bil i forhold til beskyttelse og korrekt vedligehold.
Gummiet på dæk til vinterbrug er blandt andet skabt til at kunne håndtere slitagen fra saltet på vejene. Derudover er gummiet lavet til at forblive blødt under selv kolde temperaturer.
Dette skal du vide, når du vælger vinterdæk
Det er særligt mønstret på dækkene, som adskiller vinter- og sommerdæk. Mønstret på vinterdæk er udviklet og skabt til at kunne lede vand væk fra dækkene. Dette er et centralt kendetegn på dæktypen, som er med til at minimere risiko for aquaplaning.
Selvom der ikke findes dansk lovgivning, som pålægger dig som bilejer at anvende vinterdæk, er der lovmæssige retningslinjer, du skal følge i forhold til at valg af produkter:
- Mønstredybden på dine dæk skal være minimum 1,6mm
- Der skal monteres samme type dæk på alle 4 hjul på din bil
Fra bilbranchen anbefales det at anskaffe dæk til vinterbrug med en mønsterdybde på minimum 3mm. Når du vælger dæk, skal du købe ens produkter, som skal monteres på bilen. Det vil sige, at alle fire dæk skal være samme type og mærke.
Hvad angår priser, kan det både sikkerhedsmæssigt og økonomisk svare sig at vælge dæk fra de førende mærker på området.
Der findes forskellige udgaver af vinterdæk, som kan vælges i forhold til at være ekstra støjsvage, billige eller af ekstra høj kvalitet.Her handler det om at vælge produkter, som passer til dine ønsker og behov.
Hvilke udgaver af vinterdæk findes der?
Den danske vinter kan have mange udgaver, og derfor skal din dæk være designet til at have en bedre friktion under glatte og kolde forhold. Når du vælger dæk, skal du købe produkter, som er specifikt udvalgt til din bil i forhold model og mærke.
Har du en større bil, som er beregnet til at køre i hårdt og svært terræn uden for de store veje, kan det være, at de klassiske vinterdæk ikke er tilstrækkelig for dig at køre med. Her kan du overveje at købe såkaldte pigdæk.
I Danmark er det tilladt at køre med pigdæk fra 1. november til og med 15. april. Det er et krav, at der skal være monteret pigdæk på samtlige 4 hjul for at måtte køre med denne type.
Vælg dæk fra de førende mærker på markedet
Om du ønsker billige dæk, støjsvage dæk, eller om du er på udkig efter ekstra holdbare og slidstærke kvalitetsdæk, anbefales det at vælge produkter fra de førende mærker på området.
Her kan du være sikker på at få dæk, som er udviklet af store producenter, der har researchet og videreudviklet på deres kvalitet igennem mange år. Dette er med til at højne din sikkerhed i trafikken, når du vælger dæk fra førende mærker. På området for vinterdæk er disse producenter de største:
- Michelin
- Good Year
- Continental
- Dunlop
Når du udvælger dine dæk, skal du kende til din bils hjuldata med hensyn til krydsmål, ET (som på dansk betyder ’centerhul størrelse’). Du kan slå dine data op i et digitalt register, hvor du nemt og enkelt kan hente oplysningerne fra.