sommer

Guide til valg af sommerdæk

Når vejtemperaturen begynder at nå over 7 grader, er det en indikator på, at bilen skal have sommerdæk på. Ligeså betydningsfuldt det er at køre med vinterdæk, ligeså vigtigt er det at køre med dæk i sommerperioden, som er skabt til disse forhold. Det handler om din sikkerhed i forhold til vejgreb.

Derudover har det økonomisk betydning for dig at skifte dine dæk til sommerudgaver. For med de rette sommerdæk kan du komme til at køre længere på literen, og de vil give dig mere komfort og stabilitet på vejene.

Herunder bliver du guidet igennem alle de praktiske og lovgivningsmæssige forhold, du skal kende til for at vælge de rette dæk til din bil i sommerhalvåret.

Dette skal du vide, når du køber sommerdæk

I Danmark findes der ikke en overordnet lovgivning, som foreskriver, at bilister skal montere specifikke dæk til sommersæsonen. Dog er der lovgivningsmæssige krav på området, skal du skal vælge dine dæk i forhold til.

Det drejer sig om følgende punkter i forhold til valg af sommerdæk:

  • Mønstret på dækkene skal være minimum 1,6mm
  • Dækkene skal passe specifikt til mærket og modellen på din bil
  • Det skal være 4 ens dæk, du monterer på bilen

Disse regler gælder, når du kører på danske veje. Skal du holde bilferie i udlandet, er det vigtigt, at du orienterer dig mod internationale standarder for valg af dæk, og hvad de skal efterleve.

Når du vælger dæk, skal du købe udgaver, som passer til din bil. Der er forskel på sommerdæk til de små minibiler, til biler fra mellemklassen samt til crossovers og de store firehjulstrækkere.

Her varierer udgaverne i forhold til dækdimensionerne.

Sådan udvælger du de rette sommerdæk til din bil

Det anbefales at vælge dæk fra nogle af de store og anerkendte mærker på området. Her kan du være sikker på at få produkter, som er både holdbare, og som yder dig den største sikkerhed i trafikken. De store dækfabrikanter producerer kvalitetsdæk på baggrund af grundig research og mange års udvikling.

Når du skal vælge de rette sommerdæk til din bil, kan du benytte følgende fremgangsmåde:

  1. Vælg dæk fra et anerkendt mærke og producent
  2. Vælg dæktype som passer specifikt til din bils model og mærke

De store fabrikanter på markedet kan være Dunlop, Good Year, Continental, Michelin, Hankook eller Vredestein. Ved service på bil, er det en god ide at kontrollere dækmønsteret.

Der er ikke de store økonomiske forskelle imellem at vælge produkter fra de store kvalitetsmærker sammenlignet med de ukendte og mindre fabrikanter. Derfor kan du med fordel gå efter kvalitet og sikkerhed, når du skal købe nye dæk til din bil.

Hvis du overvejer at købe brugte sommersæk, skal du ikke kun tjekke dækkene for at overholde kravet til minimum dækmønster. Du skal også sikre dig, at alle dæk har været opbevaret forsvarligt. Det vil sige tørt og køligt, hvilke er de forhold, som dæk (uanset type) har bedst af.

Er der forskel på tykkelsen af dæk?

De mest anvendte tommer på sommerdæk er 15”, 16” og 17”. Der findes udgaver i 18”, 19” og 20 tommer, som er brugt på de store bilmodeller.

Derudover findes der forskellige tykkelser og bredder på dækkene. Mange foretrækker at vælge brede sommerdæk. Disse kan have flere fordele, som kan have værdi under kørsel. Når du har brede dæk på din bil, vil du få nemmere ved at navigere mere stabilt. Derudover vil de brede dæk give en større kontaktflade med vejen. Dette resulterer i et bedre vejgreb. Dette aspekt har betydning for bilens køreegenskaber under både tørre og våde forhold.Et godt vejgreb er med til at højde sikkerheden.

Samtidig med et bedre vejgreb vil brede dæk også kunne give forbedrede bremseegenskaber. Des bredere dæk, des mere gummi vil der være, som kan skabe modstand under opbremsning. Dette resulterer i en kortere bremselængde sammenholdt med klassisk størrelse sommerdæk.Når du vælger den klassiske størrelse af dæk, er der flere praktiske og brændstoføkonomiske fordele at hente.

Den klassiske størrelse vil være mere støjsvage sammenholdt med brede dækmodeller. Derudover bil de være billigere at købe og nemmere at håndtere. Dette har praktiske betydning for dig, hvis du selv skifter dine dæk. Når du kører med den klassiske størrelse af sommerdæk, vil din bil udlede mindre brændstof sammenlignet med, hvis du kørte med brede dæk.

Hvert år laves der tests af dæk i forhold til kvalitet. Igennem de seneste år er de brede dæk blevet fremhævet for deres gode køreegenskaber.Af denne grund vil du opleve et større og større udvalg af netop brede sommerdæk, da disse generelt er et populært og foretrukken valg hos de danske bilister.