hjul

Krydsmål – Sådan finder du frem til krydsmål

Det kan være en fordel at kende hjuldata på din bil. Her er der tale om krydsmålet. Det kan for eksempel være, hvis du ønsker nye fælge på din bil. Der kan dog være stor variation i krydsmålene fra bil til bil.

I dette indlæg gør vi dig klogere på, hvorfor du skal kende krydsmålet på din bils hjul. Derudover hjælper vi også med at finde ud af, hvor og hvordan du kan finde krydsmålet. Læs med, og bliv klogere på hjuldata og krydsmål.

Hvad er krydsmål?

Som nævnt kan der være stor forskel på krydsmålene fra bil til bil. Det er derfor vigtigt, at du kender krydsmålet på din bils hjul, hvis du skal ud at have nye fælge.

Krydsmålet kaldes også for boltcirkel eller boltmønster. Grunden til det er, at man måler krydsmålet ud fra boltene i hjulet. Krydsmålet vil være diameteren af den cirkel, som der dannes rundt om alle boltene.

Krydsmålet varierer på grund af boltenes placering. Derudover afhænger krydsmålet også af, hvor mange bolte der er i dine fælge. De fleste fælge har tre til seks bolte. Det er dog typisk fire eller fem bolte på de fleste standardbiler. Du finder dog også få biler, der har hele otte bolte.

Den nemme løsning – Kig i instruktionsbogen

Når du skal finde krydsmålet for din bils hjul, er den letteste løsning at kigge i instruksbogen til din bil. Her står krydsmålet klart angivet. Du skal derfor ikke til at regne en masse ting ud.

Brug et register til hurtigt at finde krydsmålet

Kan du ikke lige finde din instruktionsbog, eller har du den ikke længere? Der findes en masse forskellige registre, hvor du kan slå din bil op. Her kan du også få det eksakte krydsmål for din bil.

Du skal dog være helt sikker på, hvilken model din bil er. Indtaster du en forkert model, kan du nemlig få et krydsmål, der er helt anderledes, end hvad krydsmålet er for din bil.

Mål selv krydsmålet på dine hjul

Har du ikke en instruktionsbog, og er du en smule i tvivl om, hvad det helt præcis er for en model du har, kan du selv måle krydsmålet. Det kan også være en løsning, hvis du netop er ved at købe nye fælge og måske ikke lige har mulighed for at slå krydsmålet på din bil fælge op.

Det er forholdsvis simpelt at måle krydsmålet. Det svære ligger i, at du skal være meget præcis, når du måler det. Måler du forkert, kan du nemlig ende med fælge, der ikke passer til din bil.

Når du måler krydsmålet, skal du starte med at tage udgangspunkt i en af boltene på hjulene. Når du skal måle krydsmålet, skal du måle afstanden mellem en pågældende bolt og den bolt, der er overfor den pågældende bolt.

Når du måler imellem de to bolte, er det vigtigt, at du måler fra centrum af den ene bolt til centrum af den anden bolt. Ellers får du ikke et korrekt mål.

Når du skal måle krydsmålet på et hjul med et lige antal bolte, er det forholdsvis nemt at finde ud ad, hvilken bolt du skal måle til, når først du har valgt en bolt, der skal måles fra. Det vil være den bolt, der er længst væk fra den første bolt.

Er der et ulige antal bolte, kan det være lidt mere uoverskueligt. Der vil jo netop ikke være en bolt, der er lige overfor den pågældende. Er der for eksempel fem bolte, kan det være svært at finde ud af, om du skal måle mellem bolt nummer 1 og 3 eller bolt nummer 1 og 4.

Vi kan dog trøste dig med, at det er lige meget, om du vælger den ene eller den anden kombination af de to førnævnte. Det vil nemlig give det samme mål, hvis du gør det rigtigt.

Betegnelsen for krydsmål

Der er en bestemt betegnelse for krydsmålet. Der er først et tal, der angiver, hvor mange bolte din bil har. Derudover er der en betegnelse for, hvor langt krydsmålet er. Betegnelsen kan for eksempel være angivet 5 x 100. Denne betegnelser betyder, at det er et hjul med fem bolte og et krydsmål på 100 millimeter.

Krydsmålet måles typisk i millimeter, men kan også måles i tommer. Du skal derfor være opmærksom på, hvilken måleenhed du benytter, når du skal finde fælge, der passer i størrelsen til din bil. Du er nu helt klar til at finde nye fælge til din bil med det rigtige krydsmål. Der laves ikke kontrol at disse ved serviceeftersyn på biler.