faelge

Guide til valg af de rette fælge til din bil

Fælge yder ikke kun værdi i form af at give din bil et fuldendt og stilrent look. De fungerer primært som beskyttelse af dine dæk i tilfælde af påkørsel på kantsten eller andre lave genstande. Det er langt fra ligegyldigt, hvilke typer og udgaver af denne produkttype, du vælger til din bil.

For det første skal de matche din bils hjuldata, så du er sikker på, de passer perfekt. Derudover skal du vælge udgave og model i forhold til, om det skal være af stål eller aluminium.Herunder bliver du guidet igennem de forhold, du skal være opmærksom på, når du skal vælge disse nye reservedele til din bil.

Skal jeg vælge stål- eller alufælge?

Det vil primært være for udseendets skyld, at folk vælger at montere alufælge på bilen. Herved skabes et stilrent look, og hvor det er muligt at sætte bredere dæk på bilen. Dog er der mere arbejde og vedligehold påkrævet ved at vælge denne udgave, da det kræver regelmæssig rengøring. Afhængig af din kørestil kan du spare brændstof med aluminium-udgaven, da disse generelt vejer mindre end ståludgaven.

Der findes lovmæssige regler på området, som fastlægger, at det er tilladt at øge sporvidden på din bil med maksimalt 20mm, uden at det skal dokumenteres. Det vil sige, at du må udvide sporvidden med 10mm i hver side, når du monterer aluminium-udgaven.

Hvis du vælger aluminium udgaverne til din bil, må de ikke i diameter overstige 5% fra det originale.

Den største forskel imellem de 2 typer af fælge er i forhold til deres anvendelse afhængig af sæson:

  • Aluminium udgaven avendes typisk til sommerdæk
  • Ståludgaven anvendes typisk til vinterdæk

Ståludgaven tåler bedre den slitage og belastning, som vejsalt vil skabe på materialet. Her vil aluminium være mere sårbar, og derfor anbefales det at vælge stål i vinterhalvåret.

Derudover er stål mindre krævende i forhold til løbende vedligehold og rengøring.

Disse parametre skal du vælge fælge efter

Når du skal vælge nye produkter til din bils hjul, skal du først og fremmest vælge model og udgave i forhold til følgende parametre:
Centrehjul
Størrelsen på centerhullet i fælgene som skal sættes fast på bilens hjulnav
Møtrik
Størrelsen på møtrikker som bruges til at spænde fast med
ET mål (Einpresst Tiere)
I dansk sammenhæng betegner dette indpresningen. Det vil sige det forhold, som angiver hvor langt ud eller inde fælgene skal monteres i forhold til skærmen.
Krydsmål
Dette mål angiver afstanden mellem hullerne og oplyses i mm.

Når du herved er bekendt med, hvilke betegnelser du skal kigge efter, skal du vælge udgave og model, som din bil må køre med.

Der gælder nogle særlige forhold i de tilfælde, hvor du skifte fra stål til alufælge. Her det særligt i forhold til hjulbolte. Hjulbolte til aluminium udgaven er længere, da aluminiummateriale er tykkere sammenholdt med stål.

For at sikre at boltene sidder korrekt og sikkert på alufælge, bruges der ofte en centreringsring. Denne sikrer, at hjulet sidder i centrum.

Derudover skal du vælge model og udgave efter pris. Aluminium er dyrere at vælge end modellerne af stål. Dette økonomiske parameter vil også have indflydelse på dit valg. Når du vælger aluminium-udgaven, skal du tage højde for, at materialet kræver løbende vedligehold (herunder f.eks. fedt til smøring).

Vælg produkt fra en autoriseret forhandler

Det er en økonomisk udskrivelse for de fleste at vælge nye fælge til bilen. For at sikre dig selv bedst muligt i fremtiden, er det anbefalet at købe produkter fra en autoriseret forhandler. Her kan garantier få dig bedre sikret i fremtiden, hvis der skulle opstå ødelæggelser på dine reservedele. Således kan du få et nyt og tilsvarende produkt i tilfælde af, at garantien dækker skade på den gamle udgave.

Derudover er det betydningsfuldt for dig at få dokumentation på produkternes specifikationer. Dette kan du få brug for senere hen, når bilen skal synes. Det er vigtigt i forhold til gældende lovgivning på området, at du kører med korrekte fælge, som er godkendt til din bils vægtbelastning.

Før du køber dine nye produkter til bilens hjul, kan du med fordel gøre op med dig selv, hvad dine behov er. Hvis du kun har brug for at køre i sommerhalvåret, kan du vælge enhver type fælge (både aluminium og stål samt letmetal).

I Danmark findes der ikke overordnede godkendelser af fælge. Dog kan du med fordel benytte dig af de internationale standarder for, hvad disse produkter til bilen skal leve op til. Dermed skaber du størst sikkerhed for dig selv samt dine medtrafikanter.

Det anbefales at vælge produkter, som er TÜV mærket.