hjul

Vælg fælge med det rigtige ET-mål

Når vi snakker om hjuldata, er der mange forskellige mål, du skal forholde dig til. Dette gælder især, hvis du skal finde fælge til dine hjul. Først og fremmest er der krydsmålet, du skal forholde dig til. Derudover er der også ET-målet, du skal forholde dig vil.

I dette indlæg gør vi dig klogere på, hvad ET-målet er. Derudover kommer vi ind på, hvorfor det er så vigtigt, at du kender ET-målet. Kender du ikke ET-målet på din bil? Vi kan hjælpe dig med, hvordan du finder frem til det.

Hvad er ET-mål?

ET er tysk og står for Einpress Tiefe. På dansk kaldes ET-målet også for indpresning. Hører du udtrykket indpresningsdybde, vil det være det samme som ET-målet. Det vil derfor være to sider af samme sag.

Men hvad er ET-målet så? ET-målet er et mål for, hvor langt der er imellem midten af fælgen og anlægsflade mod bilens hjulnav. Det siger altså noget om, hvor langt inde under bilen hjulene er placeret.

ET-målet vil typisk være angivet i millimeter. Der kan være store forskel på målet fra model til model. Typisk vil ET-målet dog ligge imellem 10 millimeter og 50 millimeter. Du kan dog også finder ET-mål uden for dette interval.

Et højt ET-mål er en betegnelse for, at fælgen er placeret langt ind under bilen. Omvendt vil et lavt ET-mål være en betegnelse for, at fælgen er placeret længere ude.

Det kan der gå galt, hvis du vælger fælge med det forkerte ET-mål

Det er relevant at kende ET-målet, når du skal have nye fælge. Det kan for eksempel være, du skal have et par nye alu-fælge eller stål-fælge. Det vil dog ikke være alle modeller, der passer lige godt til din bil. Vælger du fælge med det forkerte ET-mål, kan det skade din bil. Det er derfor virkelig vigtigt, at du finder fælge med den rigtige størrelse, når det kommer til ET-målet.

Når du skal finde fælge, skal ET-målet hverken være for højt eller for lavt. Der kan nemlig ske skader på bilen, lige så snart ET-målet afviger alt for meget fra det foreskrevne.

Ender du med at vælge fælge med et ET-mål, der er højere end, hvad der er optimalt for din bil, kan det skade bilens underliggende dele. Det er blandt andet støddæmpere, fjederben og hjulkasser, der kan blive skadet. Dette skyldes nemlig, at dæk/fælge kommer for tæt på disse dele, når ET-målet er for højt i forhold til din bilmodel.

Vælger du i stedet fælge med et for lavt ET-mål, kan det skade skærmen på bilen. Dækket vil nemlig komme til at gnide for meget mod skærmkanten, hvilket både kan skade dæk og skærm. I værste tilfælde kan det også skade selve fælgen. Det er derfor vigtigt, at du heller ikke vælger fælge med et for lavt ET-mål.

Sådan finder du frem til ET-målet

For alle bilmodeller vil der fra producentens side være angivet et ET-mål. Dette ET-mål betegner, hvad der er mest optimal for lige netop din bilmodel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du skal vælge fælge med et ET-mål på lige præcis den længde.

Ved ET-mål kan det lade sig gøre at afvige en smule fra producenternes forskrifter, uden det skader din bil. Det handler dog om at finde en balancegang, så det netop ikke går ud over din bil.

Som tommefingerregel siges det, at du kan afvige med maksimum 10 millimeter. Denne afvigelse gælder i begge retninger. Det betyder, at du både kan vælge fælge med et ET-mål, der er 10 millimeter mindre eller 10 millimeter større.

Et eksempel kan være, at producenten af din bil anbefaler et ET-mål på 30 millimeter. Når du skal finde nye fælge, kan du gå efter modeller, der har et ET-mål på 20 millimeter til 40 millimeter. Vil du være på den helt sikre side, er det dog bedst at gå efter producentens anbefalinger.

Når du skal finde ET-målet, vil det være angivet i bilens instruktionsbog. Har du ikke længere din instruktionsbog, kan du finde flere opslagsværk online. Her kan du slå din bilmodel op, hvor du kan få det anbefalede ET-mål.

Når du skal finde ET-målet i instruktionsbogen, vil det typisk være angivet med ET og et tal. Det kan for eksempel være ET30. Det betyder, at bilproducenten anbefaler fælge med et ET-mål på 30 millimeter.

Når du kender det anbefalede ET-mål til din bil, er du bedre klædt på til at finde de rigtige fælge til din bil, som rent faktisk passer til.